Sivut

perjantai 5. joulukuuta 2014

Joulukalenteri - luukku 5 - gluteeniton mausteinen joululeipä


Kun olin pieni, ja vielä vähän isompikin, syötiin meillä joulunaikaan leipänä aina mummoni tekemää äärimmäisen hyvää piimälimppua. Sitä leipää kyllä kaipaan älyttömästi. Viime jouluna leivoin piimälimppua muille syötäväksi, ja kokeilin yhtä gluteenitontakin joululeipää, mutten ollut täysin tyytyväinen.

Nyt onnistuin kuitenkin tekemään gluteenittoman soodaleivän, joka ei yllä mummon piimälimpun tasolle, eikä edes yritäkään - käytin tässä osin eri mausteitakin, mutta hyvää tämä on. Rakenne tosin hieman hajoavainen.

Gluteeniton mausteinen joululeipä

5 dl piimää
1 dl oliiviöljyä
0,5 dl siirappia
2,5 tl ruokasoodaa
7 dl sunnuntain tummaa gluteenitonta jauhoseosta
1 dl pellavansiemeniä
0,5 dl seesaminsiemeniä
1 - 1,5 dl valitsemiasi pähkinöitä (Itse käytin tällä Rainbown Pähkinäcoktailia)
2 tl suolaa
2 tl jauhettua neilikkaa
1 rkl anista

1.  Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen.
2. Murskaa pähkinöitä hieman pienemmäksi.
3. Sekoita kaikki kuivat aineet keskenään.
4. Sekoita piimä, öljy ja siirappi.
5. Lisää kuivat aineet nesteiden joukkoon ja sekoita tasaiseksi taikinaksi.
6. Kumoa taikina vuokaan (käytin uunivuokaa, jonka olin vuorannut leivinpaperilla.)
7. Paista uunissa noin tunti.

Tämä leipä on muuten parhaimmillaan seuraavana päivänä leipomisesta.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti