Sivut

torstai 22. syyskuuta 2016

Ihanan ihana lakritsifudge


Päätin lähteä kokeilemaan tehdä itse lakritsifudgea, koska mulla oli suuri suunnitelma sen jatkokäytölle. Tuon jatkokäytön tuloksen tulette täältä blogista löytämään ehkä jo huomenna.

Eli tavallaan sivutuotoksena syntyi tämä ihana herkku, jota olen itse tässä viikon sisään jo tehnyt kahdesti.

Lakritsalla maustamisen tein kahdella eri tavalla, laitan ohjeeseen molemmat versiot.



Huomioita!
- Lakritsinmakua lisäillessä kannattaa välillä maistella. Kuuman fudgemassan maistamienn onnistuu helpoiten niin, että otat sitä hieman lusikkaan, ja viet sen hanan alle, josta valuu kylmää vettä. öin massa jäähtyy nopeasti maistettavaksi.
- Käytä isoa kattilaa, seos kiehuu isosti.
- Sekoita koko ajan kuumennuksen ajan. Palaa kovin helposti pohjaan.
- Jos et lisää väriä, saat ruskeaa fudgea. Mullakin toinen satsi jäi astetta ruskeammaksi kuin eka, kun multa loppui väri kesken.  (yllä oleva kuva toista satsia, muut kuvat ekasta)
- Kun mittaat fudgen llämpötilaa digitaalisella mittarilla, varo ettei se osu kattilan pohjaan. Tällöin saat vääristyneen lämpötila-arvon.


Lakritsifudge

1 tlk (397g) kondensoitua maitoa
1,5 dl dl kuohukermaa
100 g voita
5,5 dl ruokosokeria
2 tl lakritsiaromia (dr.oetker) ja noin 1,5 tl raakalakritsijauhetta
TAI noin 4 tl raakalakritsijauhetta
mustaa elintarvikeväriä halutessasi

1. Vuoraa jonkinlainen astia, esim.vuoka leivinpaperilla.
2. Mittaa isohkoon kattilaan (seos kiehuu isosti myöhemmin) kaikki muut aineet paitsi lakritsimakuaineet ja elintarvikeväri.
3. kuumenna pienellä lämmöllä välillä sekoitellen, kunnes voi sulaa ja sokerikiteet liukenee.
4. Nosta lämpötilaa ja sekoita koko ajan.  Tämä palaa pohjaan helposti - hyvin helposti. Keitä seosta noin 15 minuuttia, kunnes seoksen lämpötila on 118 astetta.
5. Kun lämpötilia on saavutettu, siirrä kattila pois liedeltä, lisää makuaineet ja väri, ja sekoittele kunnes seos paksuuntuu, ja irtoaa kattilan reunoista.
6. Kaada leivinpaperilla vuorattuun astiaan.
7. Siirrä jääkaappiin jähmettymään muutamaksi tunniksi, ja leikkaa paloiksi.





2 kommenttia:

  1. Pystyisiko tästå massasta tekemään kaulittavaa massaa kakun päälle, kuten irtokarkkihyllyn fudgeista?

    VastaaPoista
  2. Mä koittaisin kaulita tämän suoraan kakun päälle. Mun kinuski-lakujuustokakussa olen tästä kaulinut kerroksen sinne väliin.
    En tiä toimisko se kakun päällä, mutta niin mä kokeilisin.☺

    VastaaPoista