Sivut

maanantai 30. kesäkuuta 2014

Karppaajallekin sopiva mansikka-raparperitäytekakku



Vanhempani syövät pääasiassa hyvinkin hiilihydraattitietoisesti. Joitakin vuosia karppasivat hyvinkin orjallisesti. Näitä karppausaikoja muistellen päätin kokeilla leipasta isälleni nimipäiväkakuksi tämän kakun.

Onhan toki mansikoissa ja raparperissa hiilareita, mutta molemmissa kuitenkin alle 10 g /100 g.

Kakkupohja on karppausfoorumilla pyörinyt kääretorttupohja, johon sain ohjeen äidiltäni ja täyte on kokeilun tulos. Makeutuksen määrästä kakun suhteen voi olla montaa mieltä, ja maistelemalla löytyy se, mikä itselle passaa.

Tein kakun käyttäen suorakulmion mallista leipävuokaa, mutta voipi tämän tehdä minkä mallisena vaan. Pyöreätä vuokaa varten tarvitsee ehkä tehdä tuplana tämä tai vähintään 1,5 -kertaisena.

Karppaajan mansikka-raparperitäytekakku

Pohja:
4 kananmunaa
1 dl makeutusjauhetta
1,25 dl pofiber perunakuitua
0,5 dl soijajauhoa
1,5 tl leivinjauhetta

Täyte:
250 g maitorahkaa
1,25 dl kermaa
150 g raparperia
200 g mansikoita
tilkka vettä
4 liivatelehteä (3 olis varmaan riittänyt)
Makeutusainetta
(vanilja-aromia/-sokeria)

Kostutus:
Maitoa tai sokeritonta mehua

Koristelu:
2-3 dl kermaa (+makeutusta)
200 - 250 g mansikoita

1. Uuni lämpenemään 200 asteeseen.
2. Sekoita pohjan kuivat aineet keskenään.
3. Vatkaa munat ja makeutusainet vaahdoksi ja kääntele kuivat aineet varovasti vaahdon joukkoon.
4. Kaada uunipellille ja levitä tasaiseksi.
5. Paista 6-8 min
6. Valmista täyte. Keitä raparperit pehmeäksi tilkassa vettä ja noin 0,5 dl makeutusjauhetta. Anna jäähtyä.
7. Vatkaa kerma vaahdoksi ja lisää sekaan maitorahka ja jäähtyneet raparperit. Makeuta.
8. Leikkaa mansikat viipaleiksi.
9. Vuoraa vuoka elmukelmulla.
10. Leikkaa kakkupohjasta kolme vuoan kokoista palaa, ja aseta ensimmäinen vuoan pohjalle. Kostuta.
11. Levitä täytettä ohut kerros, sitten mansikkaviipaleista noin puolet ja lisää täytettä niin, että mansikat peittyvät (ja tässä vaiheessa olisi täytteestä noin puolet käytetty).
12. Laita päälle toinen kakkupohjan pala, kostuta ja täytä kuten edellinen kerros. Päällimmäiseksi vuokaan viimeinen kakkupohjan pala ja kostutus.
13. Peitä elmukelmulla ja laita jääkaappiin mielellään yön yli pienen painon alle.
14. Koristelua varten vatkaa kerma vaahdoksi.
15. Kippaa kakku tarjoiluastiaan ja peitä ohuella kerroksella kermaa. Leikkaa mansikat viipaleiksi ja asettele haluamallasi tavalla kakun koristeeksi. Pursota tai lusikoi loppu kerma kakun koristeeksi.



Kakku ilman pursotuksia


Kakku ennen päällystystä.
Päädyt leikattu pois makutestisyistä.

1 kommentti:

  1. Ohjeesta puuttuu mihin,miten ja koska liivatetta käytetään. Olisi hyvä korjata että noviisitkin ymmärtää

    VastaaPoista