Sivut

sunnuntai 22. kesäkuuta 2014

Rahka-hunajaleipä

Ihan heti alkuun täytyy myöntää, etten tajunnut mitata paljonko oikeasti laitoin tuota hiivaleipävehnäjauhoa, vaan tuo on puhdas jälkikäteisarvio. Kannattaa siis tarkkaan tunnustella laittaessa taikinaa, ja lopettaa jauhon lisääminen, kun taikina miellyttää kättä :)




Rahka-hunajaleipä (2 leipää tai noin 20 sämpylää)

6 dl vettä
250 g maitorahkaa
2 pss kuivahiivaa
2 rkl hunajaa
2 tl suolaa
3 dl kaurahiutaleita
1 dl ruisjauhoja
3 rkl oliiviöljyä
n. 8 - 10 dl hiivaleipävehnäjauhoja


1. Lämmitä vesi reilusti lämpimäksi.
2. Lisää veden joukkoon maitorahka, hunaja, suola ja kaurahiutaleet. Sekoita.
3. Sekoita ruisjauhojen joukkoon kuivahiiva, ja lisää veden joukkoon.
4. Laita seos astioineen hetkeksi lämpimään paikkaan (esim. keittiöaltaaseen kuumaan veteen) ja peitä liinalla. Käy kurkistelemassa, ja kun seos alkaa kuplia, jatka taikinan työstämistä.
5. Lisää taikinaan vähitellen hiivaleipävehnäjauhoja samalla taikinaa alustaen. Itse käytin alkuun taikinakoukkuja, ja lopuksi käsiä. Lisää oliiviöljy melko loppuvaiheessa.
6. Kun taikina on sopivan tuntuista (mieluusti melko pehmeää ja löysähköä), siirrä taikina kohoamaan noin puoleksi tunniksi.
7. Kun taikina on kohonnut leivo siitä halujesi mukaan joko sämpylöitä tai leipiä (tein yhden leivän ja 9 sämpylää).
8. Anna leipien kohota vielä noin 20 minuuttia.
9. Paista sämpylöitä 225 asteessa 10-15 minuuttia ja leipiä 175 asteessa noin 40 min.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti