Sivut

torstai 4. helmikuuta 2016

Tuunatut Runebergin tortut (gluteeniton)


Mä olen aina tykännyt ihan tavallisista runebergeistä - karvasmantelilla ja ilman. Mieheni ei niistä kuitenkaan pidä ja sen vuoksi lähdinkin näitä tänä vuonna tuunaamaan melko rajulla kädellä. Ulkonäöstä tein kuitenkin perinteisen.

Ulkonäössäkin on muuten pieni ero jo. Vadelmamarmeladin sijaan torttu sai pintaansa mansikkahillon - "koska vadelmamarmeladissa on niitä ällöjä siemeniä".

Mutta tässä nyt ohje. En osaa suoraan linkata mitään ohjetta näihin torttupohjiin, kun katselin monia ja niistä tein mielestäni hyvännäköisen kombon. Täytteenä on valkosuklaamoussea.

Gluteenittomat ja tuunatut runebergin tortut (4kpl)

75 g voita
0,75 dl sokeria
1 iso kananmuna
0,75 dl gluteenitonta jauhoseosta (esim. semper fin mix)
vähän vajaa desi gluteenittomia piparimuruja
0,5 dl mantelijauhoa
0,5 dl maitoa
0,5 - 1 tl kardemummaa

kostutus: vettä ja sokeria

Täyte:
1 dl vispikermaa
50 g maustamatonta tuorejuustoa
100 g valkosuklaata

Pinnalle:
mansikkahilloa
tomusokeria
vettä

1. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
2. Voitele torttuvuoan neljä koloa.
3. Sekoita piparinmurut, jauhot, mantelijauhot ja kardemumma keskenään.
4. Vaahdota voi ja sokeri.
5. Lisää muna. Vatkaa hyvin.
6. Lisää kuivat aineet ja maito. Sekoita tasaiseksi.
7. Jaa taikina neljään koloon, ja paista noin 20 min.
8. Sekoita pikkuisen vettä ja sokeria, ja kostuta tortut heti uunista oton jälkeen.
9. Anna jäähtyä hetki vuoassaaan ja kippaa lautaselle. Jäähdytä.
10. Täytettä varten sulata valkosuklaa.
11. Vatkaa kerma ja tuorejuusto vaahdoksi.
12. Lisää sulatettu valkosuklaa ohuena nauhana vaahdon sekaan samalla koko ajan vatkaten.
13. Koverra jäähtyneistä tortuista taikinaa pois, syö koverretut palat.
14. Täytä koverretut kolot valkosuklaamoussella ja laita jääkaappiin tai pakkaseen kunnes täyte on hyytynyt. (täytettä jää yli jonkun verran. Liata kulhoon ja nauti jälkiruokana)
15. Tasoita pinta, ja lisää siihen mansikkahilloa.
16. Sekoita tomusokerin sekaan vettä, mutta varo ettei tomusokerikuorrutteesta tule liian löysää. Lisäile vettä siis hyvin vähän kerrallaan.
17. Laita tomusokerikuorrute pakastepussiin, leikkaa kulmaan ihan pieni reikä ja pursota hillon ympärille.


3 kommenttia:

  1. Hyvä idea laittaa täyte, mutta mistä ostit valkoista gluteenitonta suklaata?

    VastaaPoista
  2. Pandan valkosuklaa ainakin on gluteeniton

    VastaaPoista
  3. Mä käytän itseasiassa lähes aina bonvitan riisimaitovalkosuklaata. Se on laktoositon ja gluteeniton (ja maidotonkin - siinä lukee, että saattaa sisältää jäämiä maidosta)

    VastaaPoista