Sivut

sunnuntai 1. toukokuuta 2016

Munkit (gluteeniton)


Mulla meni vähän myöhäiseen tänä vappuna munkkien paistelu, mutta ehdin kuitenkin. Ja hyviähän niistä tuli. Taikinan mä tein jo eilen jääkaappiin, ja tänään sitten paistelin, kun ehdin keikalta kotio.
Tein taikinan kutakuinkin gluteenitonta leivontaa-blogista löytyvällä ohjeella

Gluteenittomat munkit

3 dl maitoa
0,5 palaa hiivaa
2 tl psylliumia
1 tl suolaa
1 dl sokeira
1 tl vanijasokeria
0,5 rkl kardemummaa
noin 6, 5 dl semperin fin mix -jauhoseosta
0,5 tl ksantaania
50 g pehmeää voita

paistamiseen esim. rypsiöljyä

1. Lämmitä maito, ja liiuosta siihen hiiva.
2. sekoita joukkoon psyllium ja anna turvota hetki.
3. Sekoita taikinaan suola, sokeri, vaniljasokeri ja kardemumma.
4. Sekoita ksantaani jauhoihin ja lisää noin puolet jauhosta taikinaan, koko ajan samalla vaivaten.
5. Lisää pehmeä voi ja loput jauhot. Vaivaa taikinaa noin 5 minuuttia.
6. Siirrä taikina jääkaappiin kohoamaan yön yli (mulla oli melkein vuorokauden).
7. Ota taikina huoneenlämpöön noin 30 min ennen leipomista. 
8. Pyörittele taikinasta nooin 16 pientä palleroa.
9. Kuumenna öljy 170-180 asteiseksi ( testaa lämpötila heittämällä öljyyn pieni pala taikinaa. Jos pala nousee heti pintaan ja alkaa kiehua, on öljy sopivan kuumaa tai voit testata myös heittämällä öljyyn pienen palan leipää, joka oikean lämpöisessä öljyssä ruskistuu 1-2 minuutissa.)
10. Nostele munkit öljyyn, ja paista molemmin puolin kauniin kullanruskeiksi.
11. Nosta paistetut munkit talouspaperin päälle, jotta liika öljy valuu pois, ja sokeroi lämpöisinä.

Jos et halua nostattaa munkkitaikinaa jääkaapissa, Jaa valmis taikina heti noin 16 osaan ja pyörittele palloiksi. Nostata noin 30 min, ja paista sitten.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti