Sivut

keskiviikko 11. toukokuuta 2016

Maitosuklaamansikkatäytekakku (gluteeniton ja laktoositon)

Mä olen vähän höntti soitonopettaja. Mä haluan aina joka syksyn ja kevään lopuksi tarjoilla oppilailleni soittajaisten yhteydessä jotakin kivaa ja hyvää syötävää. Siinä soittajaisten lopuksi on kiva, kun lapset vanhempineen jäävät samalla vaihtelemaan mun kanssa kuulumisia ja ajatuksiaan. Oppilaiden ja vanhempiensa kanssa on vuoden aikana liian vähän keskusteluhetkiä, niin tämän järjestelyn avulla olen kokenut saavani edes sen yhden sellaisen rauhallisen ja rennon hetken :)


Tänä keväänä leivoin erään opiston kevätsoittajaisiin tämän herkkukakun. Voi muuten sitä opettajaraukkaa, joka mun jälkeeni tulee jatkamaan, jos opetushommista tässä jossakin vaiheessa luovun. Kun ensimmäisen kerran oppilaille mainitsin tämän kevään soittajaisista, oli kaikkien ensimmäinen kysymys: "leivotko sä sinne taas sit jotain herkkua?" :)

Tein kakun 26 senttiseen vuokaan, siitä tuli melkoisen korkea, ja se riitti oikein mainiosti noin 25 henkilölle. Vain vähän jäi yli :) Tein 7 munan pohjan.

Käytin kakussa taas maailman parasta kakunkuorrutetta, jonka ohje löytyy jo täältä


Kakkupohja (korkea 26 cm)
7 kananmunaa
0,7 x kananmunien paino (g) sokeria
0,7 x kananmunien paino (g) semperin fin mix -jauhoseosta
noin 1 tl leivinjauhetta
Kostutukseen laktoositonta maitoa ja vaniljasokeria

1. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.
2. Laita 26 senttisen irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi. Leikkaa leivinpaperista reilu kymmenen senttiä leveitä suikaleita kaksi. (Leivinpaperiarkin sivun pituus x 10 cm suikale). Asettele suikaleet irtopohjavuoan reunoille siten, että saat niillä vuokaan etrakorkeat reunat.
3. Riko kananmunat kulhoon, ja punnitse ne.
4. Kerro kananmunien paino 0,7 ja lisää sokeria tuloksen mukaisen määrän verran.
5. Sekoita toisessa astiassa saman verran semperin fin mix -jauhoseosta ja leivinjauhe.
6. Vatkaa kananmunat ja sokeri hyväksi vaahdoksi, noin 7-8 minuuttia, ja lisää jauhot varovasti sekaan. Nostele taikina tasaiseksi.
7. Kaada vuokaan ja paista noin 30-45 minuuttia. Kokeile kypsyys tikulla.
8. Kun kakku on kypsä, ota se uunista ja pudota pöydälle noin 10-15 sentin korkeudelta - näin kakku ei läsähdä.
9. Anna jäähtyä ja leikkaa kolmeen osaan.
10. Tee täytteet.

Mansikkamousse (kakkuun menee noin 0,8 tästä, lopuista voi tehdä vaikka itselle moussejälkkärin)
4 dl laktoositonta vispikermaa
400g (2prk) makea mansikka -rahkaa (laktoositon)
4 dl soseutetua mansikkaa
1 dl tomusokeria
1 rkl vaniljasokeria
6 liivatetta
noin 0,5 dl vettä

1. Jos käytät ulkomaisia pakastemarjoja, niinkuin minä tällä kertaa käytin, niin sulata mansikat ensin ja keitä niitä sitten vähintään 2 minuutin ajan. Soseuta, ja jäähdytä.
1. Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen.
2. vatkaa kerma vaahdoksi.
3. Lisää kerman joukkoon rahkat, mansikkasose  ja sokerit (kannattaa maistella - eikä sokeasti uskoa mun ohjetta :) )
4. kuumenna vesi, ja sulata liivatelehdet siihen.
5. Kaada ohuena nauhana täytteen joukkoon.

Suklaamousse (kakkuun menee noin 0,8 tästä, lopuista voi tehdä vaikka itselle moussejälkkärin)
4 dl laktoositonta vispikermaa
n.350 g laktoositonta ja gluteenitonta suklaata (brunberg)
400 g (2 prk) laktoositonta vaniljarahkaa
tomusokeria halutessa

1. Sulata noin 300 g suklaata. Pilko loppu suklaa muruiksi.
2. Vatkaa kerma vaahdoksi, ja lisää joukkoon rahka.
3. Lisää sulatettu suklaa ohuena nauhana kkoko ajan sekoittaen - sekoita tasaiseksi.
4. Lisää lopuksi suklaarouhe.

Kakun kasaaminen
1.Laita tarjoilulautasen päälle irtoreunavuoan pelkät reunat. ja vuoraa lisäkorkeutta leivinpaperilla, kuten paistaessakin.
2. Aseta reunojen sisälle kakkupohjan pohja.
3. Kostuta vaniljasokerilla makeutetulla maidolla.
4. Kaada pohjan päälle suurin osa suklaatäytteestä.
5. Aseta päälle seuraava kakkupohjan pala, kostuta.
6. Kaada päälle suurin osa mansikkatäytteestä.
7. Aseta masnikkatäytteen päälle viimeinen kakkupohjan pala, ja kostuta.
8. Siirrä jääkaappiin ja anna hyytyä mielellään yön yli, vähintään 4 tuntia.
9. Valmista kuorrute


Mansikka-valkosuklaakuorrute 

175 g maustamatonta laktoositonta tuorejuustoa
125 g laktoositonta voita
300 g mansikkatomusokeria
100 g tomusokeria
100 g riisimaitovalkosuklaata

1. Sekoita huoneenlämpöinen voi ja tuorejuusto murumaiseksi seokseksi.
2. Lisää tomusokerit, ja vaahdota ilmavaksi.
3. Sulata valkosuklaa, ja lisää se kuorrutteen joukkoon. Sekoita.
4. Poista kakun ympäriltä reunat, ja tarvittaessa siistä kakkua, ja sitten kuorruta kakku.
5. Levitä kuorrutetta ensin ohut kerros kaikkialle kakkuun, ja siirrä hetkeksi jääkaappiin kovettumaan.
6. Lisää kuorrutetta ja tasoita kakun pinta mahdollisimman tasaiseksi. VOit aina välillä käyttää kakkua jääkaapissa kovettumassa.
7. Siirrä kakkujääkaappiin ja valmista suklaaganache.

Maitosuklaaganache
150 g laktoositonta ja gluteenitonta maitosuklaata (brunberg)
1 dl kuohukermaa

1. Pilko suklaa pieniksi paloiksi.
2. Kuumenna kerma, ja lisää suklaa kerman joukkoon,
3. Sekoita, kunnes suklaa on täysin sulanut.
4. Laita hetkeksi jääkaappiin, jotta ganache jämähtää sen verran, että se valuu kauniisti kakun reunoille.
5. Levitä ganache kakun päälle.


Koristele kakku halutessasi vaikka mansikoilla, kuten minä tein.

Levitän suklaaganachen kakun päälle siten, että ensin laitan raunoille ja ohjaan lusikalla ganachea valumaan kakun reunoille, ja vasta lopuksi levita ganachen kakun päälle.



Vain tämän verran jäi yli.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti