Sivut

sunnuntai 2. helmikuuta 2014

Karjalanpiirakat (myös gluteeniton versio)


Sain joulun tienoilla kummiltani valion Leivotaan lämpimäisiä -kirjan. Sieltä löysin ohjeen karjalanpiirakoihin, joita tein tänään. Kirjan ohjeesta tulee 40 kpl. Itse tein kaksi neljäsosan kokoista taikinaa, toisen normaalina ja toisen gluteenittomana, ja sain melkein 20 kpl piirakoita :)

Gluteenittomat piirakat
Gluteenittomassa taikinassa niin vehnä- kuin ruisjauhotkin on korvattu tattarijauholla. Ensimmäinen satsi gluteenittomia valmiita kuoria meni roskikseen, kun ne murtuivat kaikki vaikka laitoinkin ne kelmun sisään odottelemaan täyttöä. Toisen satsin takinan jätin vähän pehmeämmäksi, ja täytin heti, kun olin siitä kuoren kaulinut. Kovin hajoilevaa se oli silti, enkä niistä gluteenittomista kovin kauniita sitten edes saanut, mutta hyviltä maistuivat.

Lisäksi ohjeessa on käytetty täysmaitoa, mutta mulla oli kaapissa vain laktoositonta rasvatonta maitoa, ja mulle ainakin toimi. Samoin avomiehelleni, joka pisteli piirakoita poskeensa lämpiminä 8 kpl. Näistähän saa siis helposti myös laktoosittomia kun käyttää laktoositonta maitoa ja voita.

Puuro käskettiin keittää ohjeessa edellisenä päivänä, mutta mie keittelin aamulla.

Ohje on nyt suoraan kirjasta:

Karjalanpiirakat (40 kpl)
Normipiirakat

Taikina
2 dl kylmää vettä
 1 tl suolaa
2,5 dl ruisjauhoja
2,5-3 dl vehnäjauhoja
25 g voita

Puuro
4 dl vettä
4 dl puuroriisiä
16-18 dl täysmaitoa
1,25 tl suolaa

Voiteluun
75 g voita
2 dl täysmaitoa



Keitä puuro edellisenä päivänä. Käytä paksupohjaista kattilaa. Lisää kiehuvaan veteen riisit. Keitä kunnes vesi on imeytynyt. Lisää maito pienissä erissä. Sekoita koko ajan ettei puuro pala pohjaan. Kun kaikki maito on lisätty ja puuro kiehuu, alenna lämpöä. Hauduta puuro kypsäksi kannen alla, sekoita välillä. Lisää suola. Jäähdytä.

Valmista taikina sekoittamalla veteen muut aineet. Alusta viimeiseksi joukkoon sulatettu voi. Taikinan tulee olla kiinteää ja sitkeää. Leivo taikinasta tanko ja jaa se 40 osaan. Pyöritä palat palloiksi ja taputtele kakkaroiksi. Lado päällekkäin ja peitä kelmulla kuivumisen estämiseksi.

Kauli kakkarat piirakkapulikassa ohuiksi, pyöreiksi kuoriksi. Kokoa kuoret pinoon, ripottele väliin jauhoja ja peitä kelmulla. Levitä osa kuorista pöydälle. Poista liika jauho pullasudilla. Annostele puuroa n. 3 rkl/kuori. Levitä veitsellä yläreunasta alareunaan ja sivusuunnassa melkein reunoihin saakka. Taivuta kuoren reunat puuron päälle. Ummista etusormilla rypyttäen. Nostele suoraan pellille vieri viereen.

Paista 275-300 asteessa kypsiksi, n. 10 min. Voitele valmiit piirakat voi-maitoseoksella. Peitä leivinliinalla. Tarjoa munavoin kanssa.




2 kommenttia:

  1. Gluteenittomiin karjalanpiirakoihin kannattaa kuoritaikinaan lisätä hieman psylliumia, silloin niistä saa kestävämpiä. Teen itse myös taikinan pelkistä tattarijauhoista, mutta tuota psylliumia apuna käyttäen. Tuo on aivan totta, että gluteenittomissa niitä kuoria ei voi kaulita kasaan odottamaan täyttöä, vaan ne kannattaa täyttää heti :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oolraidi, kiitti :) kokeilen seuraavalla kerralla.

      Poista