Sivut

maanantai 15. elokuuta 2016

Gluteenittomat ja hiivattomat sämpylät (helposti myös maidottomat)



Eräs tuttuni tuossa jokunen aika tuskaili, kun ei ole saanut tehtyä hyvää gluteenitonta ja hiivatonta leipää. Eräs peltileivän ohje hänellä oli, mutta se alkoi jo kyllästyttää.

Päätin sitten ottaa haasteen vastaan ja testata. Löysin yhden ohjeen blogista Vanelja, ja sitä hieman muokkailin.

Maidottoman tästä saat, kun korvaat normaalin maidon vaikkapa soija - tai kauramaidolla, ja voin öljyllä.

Gluteenittomat ja hiivattomat sämpylät (10-12 kpl)

2 rkl chiansiemeniä
1 dl vettä
1 dl jytte teff-jauhoja
1 dl semperin gluteenitonta vaaleaa jauhoseosta
3,5 dl mantelijauhoa
2 tl leivinjauhetta
4 tl psylliumia
3 dl maitoa
0.5 tl hunajaa
0,5 tl valko- tai omenaviinietikkaa
55 g voita sulatettuna
0,5 - 1 tl suolaa

1. Lämmitä uuni 200 asteeseen.
2. Sekoita chiansiemenet veteen ja anna tekeytyä noin 15 min.
3. Sekoita isossa kulhossa teff-jauho, gluteeniton jauhoseos ja mantelijauho sekä leivinjauhe ja psyllium sekaisin.
4. Lisää joukkoon maito, hunaja, viinietikkä ja sulatettu voi. Sekoita.
5. Lisää lopuksi joukkoon chiansiemen lima, ja sekoita. Anna tekeytyä kymmenisen minuuttia.
6. Ota taikinasta paljoja ja pyörittele pyöreitä sämpylöitä jauhojen avulla leivinpaperilla peitetyn pellin päälle. Jos taikina on löysää, eikä pidä muotoaan, lisää hieman jauhoja.
7. Paista uunissa noin 30 min.






3 kommenttia:

  1. Mielenkiintoinen resepti! Tuliko näistä kuohkeita vai olivatko kovin tiiviitä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei olleet tiiviitä. Yllättävän ilmavia. Tuo eka kuva ei valehtele yhtään ilmavuudesta :)

      Poista
  2. Mahtavaa, Sanna! Näitä kokeilen hetimiten... :)

    VastaaPoista