Sivut

maanantai 30. syyskuuta 2013

Kuituisat sämpylät

Itse en sämpylöitä pysty enää syömään, mutta koska avomieheni rakastaa sämpylöitäni, leivon niitä aina säännöllisen epäsäännöllisesti.

Sämpylöiden leipominen on mulla yleensä puuhaa, jolloin en mittaile vaan heittelen kulhoon tavaraa sen mukaan, mitä kaapista sattuu löytymään. Tänään päätin kerrankin mitata vähän määriä ja tuloksena syntyi nämä superkuituiset sämpylät.

Ainekset:

5,5 dl vettä
1pss kuivahiivaa
n. 1tl suolaa
1 rkl siirappia
1 dl kauraleseitä
1 dl sokerijuurikaskuitua
0,5 dl ruisleseitä
2 dl kaurahiutaleita
2 rkl hampunsiemenrouhetta
0,5 dl oliiiviöljyä
n. 8-10 dl vehnäjauhoja

Teko-ohjeet:

Lämmitä vesi noin 42 asteiseksi. Lisää veteen suola, siirappi, öljy ja leseet ja hiutaleet ja hampunsiemenet. Sekoita muutamaan desiin vehnäjauhoja kuivahiiva ja alusta se taikinaan.

Itse tykkään melko löysästä taikinasta, mutta oman tuntemuksen mukaan voi niitä vehnäjauhoja lisäillä, kunnes taikina alkaa tuntua omaan käteen mukavalta ja irtoaa astian reunoista.

Nostata taikinaa lämpimässä paikassa (esim. laita astia tiskialtaaseen, jossa kuumaa vettä) liinalla peitettynä. Kun taikina on kohonnut kutakuinkin kaksinkertaiseksi, leivo taikinasta noin 30 sämpylää ja nostata. Itse nostatan tässä vaiheessa sen aikaa kun uunini lämpiää tarvittavaan astemäärään, joka on 225-250. Paista noin 10 minuuttia.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti