Sivut

torstai 23. tammikuuta 2014

Irlantilainen soodaleipä (2 versiota - rukiinen ja gluteeniton)



Koska suunnitelmiin tuli tänään pieni muutos, ja aamupäivästä tulikin yllättäen vapaa, päätin leipoa hieman leipää ja sämpylöitä.

Kokeilin joulun tietämissä tehdä irlantilaista soodaleipää. Ja se toimi. Nyt tein ohjeesta pari uutta hieman muunneltua omaa versiota.




Rukiinen soodaleipä

1,5 dl kauraleseitä
1,5 dl kaurahiutaleita
8 dl vehnäjauhoja 
2 dl ruisjauhoja
2 tl suolaa
2 tl ruokasoodaa
6,5 dl piimää
0,5 - 1 dl maitoa

1. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. 
2. Sekoita jauhot, leseet, hiutaleet, sooda ja suola keskenään isohkossa astiassa.
3. Tee jauhojen keskellä kolo ja kaada piimä ja maito koloseen. 
4. Sekoita nopeasti keskenään esim. puulastalla ja kumoa leivinpaperilla peitetylle uunipellille kahteen kutakuinkin yhtä suureen kasaan. 
5. Muotoile jauhoja apua käyttäen leiviksi, ja tee veitsellä ristikkäisviillot leivän pintaan. 
6. Paista leipiä uunin toiseksi alimmalla tasolla 30-40 min. Leipä on kypsä, kun se käännettäessä pohjaan koputtaessa kumisee.





Tattarinen soodaleipä

0,75 dl kauraleseitä
0,75 dl kaurahiutaleita
4,5 dl tattarijauhoja
1 tl ruokasoodaa
1 tl suolaa
3,5 dl piimää
(n. 0,5 dl maitoa) 

1. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
2. Sekoita jauhot, leseet, hiutaleet, sooda ja suola keskenään kulhossa. 
3.Tee jauhoihin keskellä kolo ja kaada piimä siihen.
4.Sekoita nopeasti sekaisin, vaikkapa puulastalla. Jos taikina tuntuu siltä, että nestettä ei ole riittävästi, lisää maitoa, kunnes saat kaikki jauhot mukaan taikinaan. Mulla ainakin tattarit imaisivat piimän niin nopeasti itseensä, että jouduin vähän maitoa lisäämään.
5. Kumoa uunipellille. Muotoile leiväksi jauhojen avulla. Tee veitsellä ristikkäisviillot.
6. Paista uunin toiseksi alimmaisella tasolla 30-40 min. Tämäkin leipä on kypsää, kun se pohjaan koputtaessa kumisee.






Leipien lisäksi tein sämpylöitä kaksi puolen litran taikinaa. Molemmat ovat täysin mittaamattomia ohjeita, mutta erona niissä on se, että toiset ovat kauraisempia ja toisissa on ruisjauhoja ja hamppuproteiinia.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti