Sivut

perjantai 21. marraskuuta 2014

Juurella tehtyä leipää

Kovin montaa erilaista ohjetta katselin ennenkuin juurileipää lähdin leipomaan. Eka juurenteko kerta epäonnistui, ja purkista tuli nenään etikan tuoksu, joka kertoo juuren menneen pilalle.

Tässä ohje, jolla homma minulla onnistui. Nyt täytyy myöntää, että en muista, mistä nämä ohjeet ovat peräisin. Kaikki vaiheet taitavat olla eri paikoista.

Vehnähapanjuuri:

200 g kuivattuja luumuja
400 g haaleaa vettä
1 rkl hunajaa

3 dl grahamjauhoja
vettä

1. Sekoita ainekset kulhossa.
2. Peitä kulho kelmulla ja anna seistä huoneenlämmossä.
3. Sekoita joka päivä,
4. 4-5 päivän kuluttua juuri alkaa kuplia ja käydä - siivilöi tällöin luumut pois ja käytä neste hapanjuuren aloittamiseen.

5. Sekoita 1,5 dl siivilöityä luumuvettä 1 dl grahamjauhoja. Anna seistä huoneenlämmössä.
6. Kahtena seuraavana päivänä lisää joukkoon 0,75 dl haaleaa vettä ja 1 dl grahamjauhoja
7. Kun juuri alkaa käydä siirrä se jääkaappiin. Juuri on käytettävissä noin neljäntenä päivänä.


Esitaikina eli levain:
150 g vehnähapanjuurta
2 dl vettä
2,5 dl vehnäjauhoja
1 dl ruisjauhoja

1. Mittaa ainekset kulhoon ja sekoita ja vaivaa koneella 8 min tai käsin 15 min.
2. Anna kohota huoneenlämmössä 8 tuntia


Maalaisleipä levain-juurella

500 g vettä
400g levain-juurta
75 g grahamjauhoja
50 g ruisjauhoja
650 g vehnäjauhoja
3,5 tl merisuolaa

1. Mittaa kaikki aineet kulhoon. Jos käytössä on yleiskone, käytä taikinakoukkua ja anna koneen käydä noin 15 minuuttia. Itse käytin käsivatkaimen taikinakoukkuja.
2. Anna taikinan kohota noin 2 tuntia.
3. Vaivaa taikinaa ja tee siitä kaksi kiinteää palloa. Nosta leivinpaperin päälle.
4. Ripottele jauhoja päälle ja anna nousta leivinliinan alla noin 2 tuntia.
5. Lämmitä uuni 250 asteeseen. Ja lämmitä pelti siellä.
6. Tee leipiin viillot ja siirrä leivinpapereineen kuumalle pellille.
7. Suihkuttele uuniin runsaasti vettä.
8. 5 minuutin päästä alenna lämpötila 200 asteeseen.
9. Siitä 10 minuutin päästä raota luukkua hetkeksi. Toista 20 minuutin kuluttua tästä.
10. Paista vielä noin 25 minuuttia, että leipä on kypsä (yhteensä noin tunti)
11. Kypsä leipä kumisee pohjasta.



Minä jätin vehnähapanjuuren loput (mitä jäi yli levainista) jääkaappiin, ja olen ruokkinut sitä noin kerran viikossa 2 rkl vettä ja 2 rkl grahamjauhoja. Juuri toimii edelleen. Ja juuri on tehty syyskuussa.








Ei kommentteja:

Lähetä kommentti