Sivut

tiistai 2. joulukuuta 2014

Joulukalenteri - luukku 2 - Gluteeniton lehtitaikina



Tähän ohjeen löysin gluteenitonta leivontaa -blogista. Tällaisen taikinanteko ei ole ihan helpoimmasta päästä, eikä myöskään kovin nopeata, mutta vaiva kannattaa.

Näin lehtevää taikinaa tällä ohjeella tuli.


Gluteeniton lehtitaikina

5,5 dl sunnuntai vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta
2 tl psylliumia
1 tl ksantaania
1 tl leivinjauhetta
150 g voita
250 g maitorahkaa
2 kananmunaa

Kaulitsemisvaiheeseen
200 g voita

1. Sekoita kuivat aineet keskenään.
2. Paloittele voi, ja lisää se jauhoseokseen. Nypi murumaiseksi seokseksi.
3. Lisää maitorahka ja munat ja sekoita tasaiseksi taikinaksi.
4. Siirrä jääkaappiin vähintään muutamaksi tunniksi.
5. Muotoile kaulintaan tarkoitetusta voista neliö. Pehmennä voita ensin käsissä ja kaulitse sitten leivinpaperin välissä.
6. Laita voi kaulinnan jälkeen pakastimeen siksi aikaa, kun kaulitset taikinan.
7. Ota jääkaapissa ollut taikina ja pehmennä sitä hieman käsissäsi.
8. Aseta jauhotetulle pöydälle ja kaulitse noin sentin paksuiseksi levyksi.
9. Aseta pakastimessa ollut voi taikinalevyn päälle vinosti, siis siten, että voin alta näkyvät taikinaosat muodostavat neljä kolmiota, Taita nämä kolmiot voin päälle (koko voi siis peittyy). Painele taikina kiinni voilevyyn ja pyri siihen,että taikinaa olisi joka puolella voin ympärillä yhtä paksusti.
10. Kaulitse taikinasta matto ja taittele se siten, että maton päät kohtaava keskellä taikinaa ja sitten vielä kaksinkerroin.
11. Nosta taikina kylmään (jääkaappi 30min/pakastin 10min).
12. Toista kohtia 10. ja 11. 3-4 kertaa. Ja kun kaulitset levyn matoksi, tee se siten, että edellisen kerran lyhyt sivu tulee seuraavan maton pitkäksi sivuksi.
13. Tämän jälkeen anna taikinan levätä jääkaapissa mielellään seuraavaan päivään.
Käytä haluamallasi tavalla - esimerkiksi joulutorttuihin.


Vinkki
Taikinaa kannattaa pakastaa paistettavassa muodossaan hetken aikaa, eli esim. torttuja tehtäessä
1. Kauli taikina.
2. Leikkaa torttupohjat (neliöt) terävällä veitsellä. Ja tee torttuaihiot. Laita pakkaseen.
3. Pistä uuni kuumenemaan 225 asteeseen.
4. Kun uuni on lämmin ota kohmeiset torttuaihiot pakastimesta, ja voitele ja laita luumumarmeladi.
5. Paista noin 15 min.
(6.koristele tomusokerilla)








4 kommenttia:

  1. Tosi hyvin ovat onnistuneet! Kananmunia näytät käyttäneen tuplamäärän, mutta se on varmasti tehnyt taikinasta vielä helpomman käsiteltävän :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, mie olin tosi yllättynyt, että kuinka lehteviä niistä tulikaan. Pitää se sun uusi taikinakin testat kunhan julkaiset :)

      Poista
  2. Kivan oloinen taikina! On mukavaa, kun nykyään on gluteenittomana vaikka mitä. Ja paljon pystyy itse tekemään, kun on kauppoihin tullut erilaisia jauhoja yms. Muistan, kun mummollani todettiin keliakia, niin kaikki oli kovin vaikeaa. Siskoni teki hänelle perunajauhoista aina täytekakkua, se oli sentään helppoa. Kaikki oli myös paljon kalliimpaa silloin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hinta on monesti kyllä vieläkin melko suolainen, mutta onneksi jo halpenemaan päin. Voin kyllä kuvitella, että aiemmin on ollut tosi hankalaa.

      Poista