Sivut

maanantai 23. marraskuuta 2015

The joulufudge

Tänään istuessani junassa matkalla Turusta Helsinkiin sain yhtäkkiä aivan loistavan fudgeidean, joka pitikin päästä heti testaamaan.

Viime viikonloppuna olin pullahiiren makeisten valmistuskurssilla, ja varmaan osittain siitä syystä nämä makeisasiat mielessä pyörikin.

Tässä minun fudgessani yhdistyy se iki-ihana raaka piparitaikina fudgeen.

Piparitaikinan määrää en pysty tarkasti määrittämään, että kuinka paljon sitä laitoin, mutta laitan tähän perusohjeen tuohon kananmunattomaan piparitaikinaan.

Piparitaikina (kananmunaton)
1 dl siirappia
reilu 1 dl fariinisokeria
125 g voita
2 tl kanelia
0,5 tl inkivääriä
0,5 tl pomeranssinkuorta
0,5 tl neilikkaa
1 tl kardemummaa
noin 0,25 tl suolaa
ihan hintsusti mustapippuria jauhettuna¨
0,5 dl kermaa
1 tl soodaa
0,5 dl marlin glögitiivistettä
noin 6 dl gluteenitonta vaaleaa jauhoseosta

1. Mittaa siirappi, fariinisokeri ja mausteet kattilaan. Kiehauta.
2. Lisää voi ja sekoittele kunnes voi on sulanut. Anna jäähtyä hetki.
3. Lisää glögitiiviste ja kerma. Sekoita.
4. Lisää sooda ja jauhoja vähitellen koko ajan sekoittaen.
5. Nosta taikina jääkaappiin vähintään muutamaksi tunniksi. Mielellään yön yli.

Mä olin niin hätäinen tämän loistoideani kanssa tänään, etten antanut taikinan olla kuin vajaan tunnin kylmässä. Osan aikaa siitä pakastimessa.


Valkosuklainen joulufudge
0,5 tlk (noin 200 g)  kondensoitua maitoa
200 g valkosuklaata
noin 1/6 ylläolevaa kananmunatonta piparitaikinaa
Kakun koristerakeita

1. Laita kattilaan kondensoitu maito ja paloiteltu valkosuklaa.
2. Lämmitä seosta vesihauteessa, kunnes valkosuklaa on sulanut.
3. Laita noin 16cmx16cm kippoon pohjalle leivinpaperi, ja kaada siihen noin puolet maito-valkosuklaaseoksesta.
4. Ota piparitaikinaa ja kaulitse siitä astian kokoinen muutaman millin paksuinen levy, ja aseta se astiaan fudgen päälle.
5. Kaada loppu fudgemassa piparitaikinan päälle, koristele halutessasi koristerakein ja laita kylmään jähmettymään.
6. Leikkaa paloiksi, ja nauti.

Tämä on toooodella makeaa, mutta ah niin hyvää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti