Sivut

perjantai 23. syyskuuta 2016

Kinuski-lakritsijuustokakku lakritsifudgella ja puolukkayllätyksellä

Namihiiren blogissa on käynnissä leipomiskilpailu. Tänä vuonna tuon kilpailun aiheena on lakritsi. Tämän kakun ideointi ja kehittely lähti siis liikkeelle tuon kilpailun innoittamana, mutta sen verran hyvää tästä tuli, että tämä ei vain kilpailukakuksi jää, vaan päätyy ehdottomasti käyttöresepteihin. Melko makeaa tämä kakku on, joten joillekin saattaa riittää pienikin pala. Mulle saa laittaa lautaselle isommankin palasen :)


Pohja on kaksikerroksinen, Alimmaisena on itsetehtyä lakritsifudgea, ja sen päällä on perinteinen keksipohja.
Juustokakkuosuudessa on lakritsinmakuinen juustokakkukerros, jonka päällä pieni puolukkakiille kerros, ja sitten vielä kinuskijuustokakkukerros.
Koko komeuden kruunaa kinuskikiille. Kakun koristelussa on käytetty gluteenitonta Porvoon lakritsaa.


Kakku on gluteeniton, mutta voihan käyttämällä pohjaan vehnäjauhoista tehtyjä vilhelmiinakeksejä, saa tästä ihan "tavallisen" version. Tällöin toki koristeluunkin kelpaa mitkä tahansa lakut.


Kinuski-lakritsijuustokakku (gluteeniton)

Pohja
noin 1/4 annosta itsetehtyä lakritsifudgea
200 g gluteenittomia vilhelmiinakeksejä
30 g voita

Lakritsijuustokakku
1 dl vispikermaa
75 g maustamatonta tuorejuustoa
50 g valkosuklaata
noin 2 tl lakritsiuutetta (maistele)
mustaa elintarvikeväriä
1 liivatelehti
1 rkl vettä

Puolukkakiille
200 g (pakaste)puolukoita
0,75 dl sokeria
1,5 liivatetta

Kinuskijuustokakku
1 dl vispikermaa
1 dl kuohukermaa
125 g tuorejuustoa
1 dl kinuskikastiketta¨
3,5 liivatetta

Kinuskikiille
1 dl kinuskikastiketta
1 liivatelehti
2 rkl vettä

Koristeluun
Esim. porvoon lakritsan gluteenittomia lakritsan paloja

Lisäksi tarvitset
kakkualustan tai isohkon lautasen
12- ja 20 cm irtoreunavuokien reunat

1. Valmista ensin vilhelmiinakeksit ohjeen mukaan.

2. Laita pöydälle leivinpaperin pala. Valmista lakritsafudge ohjeen mukaan, mutta kun olet kaatamassa fudgemassaa leivinpaperilla päällystettyyn astiaan, kaada noin 1/4 massasta pöydällä olevan leivinpaperin päälle.
3. Aseta fudgen päälle vielä toinen leivinpaperi, ja kaulitse levyksi, jonka koko on hiukan suurempi kuin halkaisijaltaan 20 cm ympyrä. Siirrä hetkeksi jääkaappiin jähmettymään.
4. Kun fudge on hieman jähmettynyt, käytä 20 cm irtoreunoja piparimuotin tavoin, ja leikkaa fudgesta ympyrä (kuva). Aseta irtoreunat kakkualustalle (tai isolle lautaselle) ja laita fudgelevy pohjimmaiseksi.
5. Murskaa keksit. Sulata voi, ja sekoita se keksimurskan joukkoon. Levitä keksimurskaseos fudgekerroksen päälle, ja siirrä jääkaappiin.

6. Laita lakritsijuustokakun liivate kylmään veteen.
7. Sulata valkosuklaa.
8. Vatkaa kerma ja tuorejuusto vaahdoksi. Lisää joukkoon sulatettu valkosuklaa, ja vatkaa tasaiseksi.
9. Lisää lakritsiuute, ja elintarvikeväri. Sekoita ja maistele.
10. Kuumenna 1 rkl vettä, ja sulata liivatelehti siihen. Kaada ohuena nauhana täytteen joukkoon, samalla sekoittaen.
11. Kumoa juustokakkumassa keksipohjan päälle, ja laita pakkaseen siksi aikaa kun valmistat puolukkakiilteen.

12. Laita puolukkakiilteen liivatteet kylmään veteen.
13. Mittaa kattilaan puolukat ja sokeri. Kuumenna ja keitä hetki.
14. Siivilöi puolukat. Älä paseeraa, jos haluat kirkkaan kiilteen.
15. Lisää puolukkaliemen joukkoon liivatteet, ja sekoita. Anna jäähtyä noin huoneenlämpöiseksi.
16. Aseta lakritsijuustokakkumassan päälle 12 cm irtoreunavuoan reunat. Voit varovasti ihan vähän painaa reunoja massan sisään, jottei puolukkakiille valu reunojen ali,
17, Lusikoi puolukkakiille reunojen sisälle, ja laita pakastimeen.

18. Laita kinuskijuustokakun liivatteet likoamaan.
19. Vatkaa kermat vaahdoksi. Lisää tuorejuusto, ja vatkaa tasaiseksi.
20. Vatkaa joukkoon kinuskikastike.
21. Kuumenna 2 rkl vettä, ja sulata liivatteet siihen. Kaada ohuena nauhana juustokakkumassan sekaan samalla sekoittaen.
22. Ota kakku pakkasesta ja poista 12 cm:n vuoan reunat. Kaada kinuskijuustokakkumassa vuokaan, ja tasoita pinta. Siirrä kakku jälleen pakastimeen.

23. Laita kinuskikiilteen liivatelehti likoamaan - anna liota väh.5 min, että lehti pehmenee.
24.  Kuumenna vesi, ja lisää liivate siihen.
25. Kaada liivateneste kinuskikastikkeen joukkoon, ja sekoita kunnes saat kinuskista jälleen tasaisen värisen.
26. Lusikoi kakun pinnalle.
27. Siirrä kakku jääkaappiin, ja anna sen olla siellä mielellään yön yli, mutta vähintään 4 tuntia.
28. Poista reunat, ja koristele kakku.





7 kommenttia:

  1. Oi, miten hauskaa, kun osallistuit!
    Peukutusta!
    n-h
    http://nami-hiiri.vuodatus.net

    VastaaPoista
  2. OOo.... kaunis ja houkutteleva kuvaus... puolukka ja kinuski on hyvää ja sitten vielä lakua... Pitääpä tehdä että saa maistaa :-D

    VastaaPoista
  3. Oho! Nytpäs osui kakku minun makuuni, tämä testiin. Laku on parasta (jos jotain hyvää joskus niin salmari tai laku). :p

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. :)
      Laku on kyllä hyvää. Ja salmari myös. Pitäis varmaan joskus hyödyntää salmaria leivonnaisissakin.

      Poista
  4. Heips!
    Pienet lohdukkeet pian lähdössä, laittaisitko nami-hiiren sähköpostiin 'nimi+postiosoite' -tiedot, jolla posti tulee ulkomailta perille, kiitos!
    n-h
    www.nami-hiiri.fi

    VastaaPoista