Sivut

keskiviikko 27. huhtikuuta 2016

Vegaaninen ja gluteeniton minttukinderpiirakka



Erityisruokavalioleipominen on tehty melko helpoksi nykyään. Tarjolla on vaikka minkämoisia korvaaavia tuotteita, jos esim.maito tai vehnä ei käy.

Kinderpiirakkaan, jonka toteutin vegaanisena ja gluteenittomana, käytin riisimaitovalkosuklaata sekä riisimaito"maito"suklaata. Minä käytin Plamin-merkin tuotteita, koska ne olivat täysin maidottomia (mm.bonvitan riisimaitovalkosuklaa saattaa sisältää maitoa) ja lisäksi tehty tehtaassa, jossa ei koskaan käsitellä pähkinää, eli olivat varmasti myös pähkinättömiä. Pähkinättömyyskin kun oli toiveena ja tarpeena tälle tilaukselle.

Pohja on munaton ja maidoton. Munaa ei varsinaisesti ole korvattu millään. Pohjasta pienenä vinkkinä voisin todeta, että kannattaa jättää pohja hieman raa'aksi, näin se on mehevämpää. Ja vaikka valmiin piirakan säilytys onkin jääkaapissa, niin ehdottomasti kannattaa piiras tarjoilla huoneenlämpöisenä.



Tällä ohjeella tulee noin puolikkaan pellin kokoinen. Jos haluat koko pellillisen, niin tuplaa aineet.

Vegaaninen ja gluteeniton minttukinderpiirakka

3,75  - 4 dl gluteenitonta vaaleaa jauhoseosta (semper fin mix on myös vehnätön)
2,75 dl sokeria
vähän suolaa
2 tl leivinjauhetta
1 tl veniljasokeria
3 rkl tummaa kaakaojauhetta
50 g (rapsi)öljyä (vähän reilu 0,5 dl)
2,75 dl vettä

Kuorrutus
75 g maidotonta margariinia
2,5 dl tomusokeria
2 tl vaniljasokeria
noin 1 tl piparminttuaromia
(vegaanista vihreää elintarvikeväriä)

100 g riisimaitosuklaata
10-15 g riisimaitovalkosuklaata


1. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen
2. Sekoita kaikki kuivat aineet keskenään.
3. Sekoita joukkoon öljy ja vesi.
4. Kaada vuokaan (koko noin 20cmx20cm) leivinpaperin päälle, ja paista noin 20 - 25 min. Saa jäädä mieluummin vähän raa'aksi, kuin paistua ylikypsiksi.
5. Käännä paistettu pohja ympäri ja anna jäähtyä.
6. Vatkaa margariini, tomusokeri ja vaniljasokeri vaahdoksi. Lisää piparminttuaromi (ja väri) ja sekoita tasaiseksi.
7. Levitä jäähtyneen pohjan päälle, ja siirrä jääkaappiin.
8. Sulata riisimaitosuklaa ja levitä se kuorrutuksen päälle. Sulta riisimaitovalkosuklaa ja tee sillä koristeraidat suklaan pintaan.
9. Leikkaa paloiksi.

Kinderpiirakan leikkaaminen kauniiksi paloiksi on aina vähän haastavaa, mutta parhaiten se onnistuu, kun leikkaa huoneenlämmössä hieman pehmennyttä piirakkaa terävällä ei-sahalaitaisella vaitsellä, joka on juuri huuhdeltu kuumalla vedellä, mutta kuivattu. Jokaisen leikkauksen jälkeen huuhtelu ja kuivaus.

Näiden vegaanisten piiraspalojen lisäksi tein HBL:n bloggaritreffeille myös laktoosittomia ja gluteenittomia minttuisia kinderpiirakan palasia. Niissä käytin Brunbergin laktoositonta maitosuklaata.




tiistai 19. huhtikuuta 2016

Kinderpiirakka minttutvistillä (gluteeniton)



Ohje löytyy kinderpiirakkaan täältä. Olen tehnyt tätä kinderpiirakkaa ennenkin, mutta eilen sain loistoidean lisätä kreemin sekaan piparminttuaromia sekä hieman vihreää väriä korostamaan sitä minttuutta :)

Kreemissä oli siis noin 1 - 1,5tl piparminttuaromia ja lisäksi vihreää väriä. Ja nämä lisätään valmiiseen kreemiin. Minttuaromia kannattaa lisäillä vähän kerrallaan ja maistella kreemiä välissä.

Suosittelen lämpimästi.

Kinderpiirakan leikkaamisen muutama ohje. Ennen paloiksi leikkaamista ota piirakka huoneenlämpöön ajoissa. Noin 15 min ennen. Huuhtele terävä tasalaitanen veitsi kuuman veden alla, kuivaa ja leikkaa piirasta. Toista veitsen huuhtelu ja kuivaus jokaisen leikkauksen välissä. Työlästä ehkä, mutta tulee nättejä paloja.

keskiviikko 13. huhtikuuta 2016

Mignonmoussetäytekakku (gluteeniton)



Dr.Sugar -blogista löytyi pääsiäisen aikaan tämä ihana pastellinen pääsiäiskakku. Minä tein kyseisestä kakusta hieman oman versioni omaan ja vanhempieni pääsiäiskahvipöytään.

Kakuissa on täyteläinen browniespohja ja kahdessa välissä mignonmoussea.  Ohjeella syntyy kaksi 20cm:n halkaisijaltaan olevaa kakkua.

Browniepohjat x 2

2 x 250 g voita
2 x 150 g tummaa suklaata
2 x 4 dl hienoa sokeria
2 x 1 tl vanijasokeria
2 x 4 kananmunaa
2 x 3,5 dl gluteenitonta jauhoseosta
2 x 0,5 dl tummaa kaakaojauhetta

Mignonmousse (kahteen kakkuun)

noin 6,75 dl kermaa
vajaa 3 rkl sokeria
8 mignonmunaa (noin 400 g)
5,5 liivatelehteä
loraus vettä

Marenkivoikreemi (kahteen kakkuun)

6 suurta valkuaista
3,5 dl sokeria
390 g voita
2 tl vanijasokeria
+ väriainetta

koristeluun 750 g cloettan suklaarakeita

1. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.
2. laita syvälle uunipellille leivinpaperi.
3. sulata yhden pohjan voi kattilassa. Ota kattila liedeltä ja lisää joukkoon pilkottu suklaa. Sekoittele kunnes seos on tasaista.
4. Lisää joukkoon sokeri ja vaniljasokeri, sekoita.
5. Lisää kananmunat yksi kerrallaan. Sekoita, ja lisää seuraava vasta kun edellinen on sekoittunut taikinaan kunnolla.
6. LIsää lopuksi kaakojauhe ja gluteeniton jauhoseos. Sekoita nopeasti tasaiseksi.
7. Kaada seos pellille ja paista 8-15 min. pohjan ei tarvitse olla läpeensä kypsä. jäähdytä pohja ja valmista toinen samalla lailla.
8.Kun pohjat ovat jäähtyneet leikkaa niistä kuusi halkaisijaltaan 20 cm ympyrää. (tulee neljä kokonaista ja 2 rakentuu paloista.)
9. Laita täytteen liivatelehdet likoamaan kylmään veteen.
10. Sulata mignonmunat. Anna jäähtyä hetki.
11. Vaahdota kerma ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi.
12. Kääntele kerman sekaan sulatetut mignonmunat.
13. Kuumenna pieni määrä vettä ja sulata liivatlehdet siihen. Kaada ohuena nauhana täytteen joukkoon.
14. Vuoraa kaksi irtopohjavuokaa leivinpaperilla. Ja laita molempiin kokonaiset ympyrät pohjiksi. Laita kerros täytettä (1/4 täytteestä molempiin). Ja laita päälle browniepohja, joka on paloista kasattu. Seuraavaksi jaa lopputäyte toisen pohjan päälle, ja nosta päällimmäiseksi kokonaiset pohjat.
15. Laita kakut jääkaappiin jähmettymään mielellään yön yli.
16. Marenkivoikreemin tekoa varten ota voi huoneenlämpöön ja pilko paloiksi,
17. kumoa valkuaiset ja sokeri kuumuutta kestävään kulhoon. Kuumenna kattilassa vettä ja aseta kulho kattilan päälle vesihauteeseen. Vatkaa kunnes seoksen lämpötila on65 astetta, tai jos ei ole mittaria, niin kunnes sokerikiteet ovat sulaneet. Ota kulho pois vesihauteesta ja jatka vatkaamista kunnes seos on ilmavaa ja muistuttaa marenkimassaa.
18. Vatkaa seosta kunnes se on kunnolla jäähtynyt (voit nopeuttaa jäähtymistä laittamalla kulhon kylmävesihauteeseen). On tärkeää, että voi  ja marenkimassa ovat samanlämpöisiä, kun voi lisätään joukkoon.
19. Lisää voi pienienä nokareina ja vatkaa koko ajan, Jatka vatkaamista vielä muutama minuutti.
20. lisää väri(t) ja vaniljajauhe. (minä jaoin kreemiin kahteen kippoon, ennen värjäystä, ja sain näin kaksi eriväristä kakkua)
21. Kuorruta kakut marenkivoikreemillä ja koristele suklaarakeilla.






torstai 7. huhtikuuta 2016

Lakritsisitruunapasha

Ah, mun mielestä tää oli mainiota. Raikas sitruunainen pasha, ja päällä lakusiirappi. Nams! Alunperisen idean ja ohjeen löysin täältä Tiskivuoren emäntä -blogista, ja sitä ihan hitusen muuttelin. Tein myös tuon lakusiirapin itse.

Sitruunalakritsipasha

2 sitruunaa
2 keltuaista
2,5 dl sokeria
200g voita
500 g maitorahkaa
2 dl kuohukermaa

lakusiirappi
1 pss hopeatoffee makeisia
kermaa

koristeeksi
Lakritsikarkkeja

Lisäksi tarvitset 
Pashamuotin tai esim. kaksi kahvinkeittimen suodatinta ja 2 suodatinpaperia

1. Purista sitruunoista mehu.
2. Vatkaa keltuaiset ja puolet sokerista vaahdoksi.
3. Vatkaa toisessa astiassa loput sokerit voin kanssa vaahdoksi.
4. Sekoita vaaahdot keskenään ja lisää maitorahka ja sitruunanmehu. Sekoita tasaiseksi.
5. Vatkaa kerma kevyeksi vaahdoksi ja lisää se muihin aineisiin.
6. Kaada massa esim.suodatinpaperilla vuorattuihin kahvinkeittimen suodattimiin ja laita jääkaappiin valumaan noin vuorokaudeksi (mulla oli noin 12 tuntia).
7. Kumoa tarjoilulautaselle (poista suodatinpaperi)
8. Laita hopeatoffeet katttilaan ja kaada päälle kermaa pohjan peiton verran (käytin ensimmäisellä kerralla flora kuohua ja toiselle flora vispiä). Kuumenna ja sekoittele, kunnes toffeet ovat sulaneet kermaan. Anna hieman jäähtyä ja kaada pashan päälle.
9. Koristele karkeilla.



lauantai 2. huhtikuuta 2016

Proteiinirikas vadelmarahkapiirakka (gluteeniton)



Mun blogini päivittyy hassussa järjestyksessä. Eilen tein tätä ihanaa vadelmapiirakkaa, ja tämän ohje päätyi tänne jo nyt, vaikka mulla on vieläkin mm.pääsiäisen kakku- ja pashaohje tänne laittamatta.

Mutta toisaalta ehkä joku muukin kuin minä kaipaa edes pienen hitusen astetta kevyempää herkuttelua näin pääsiäisen jälkeen?

Tämä yksinkertainen piiras on siis hyvinkin proteiinipitoinen, eikä sisällä muuta rasvaa kuin mitä kananmunankeltuaisissa on. Minä tein piiraasta myös sokerittoman käyttämällä makeutusainetta, mutta toki halutessaan voi makeuttaa esim.sokerilla tai miksei vaikka hunajalla.




Proteiinirikas vadelmarahkapiirakka (20 cm vuoka)

Pohja
120 g kaurahiutaleita (gluteenittomia)
1 iso kananmuna
makeutusainetta
ihan liraus vettä

Täyte
250 g maitorahkaa
1 iso kananmuna
200 g pakastevadelmia
makeutusainetta

1. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen.
2. Sekoita kaurahiutaleiden sekaan kananmuna. Lisää makeutusainetta ja tarvittaessa vettä.
3. Vuoraa vuoka leivinpaperilla tai vaikka foliolla kuten minä tein, koska leivinpaperi oli loppu.
4. Levitä taikina vuoan pohjalle ja laita pohja uuniin hetkeksi - noin 10 min.
5. Sekoita täytteen aineet (makeutusainetta saa laittaa ihan reilusti).
6. Ota pohja uunista ja levitä täyte pohjan päälle.
7. Paista piirakkaa uunissa kunnes pinta on saanut vähän väriä, eikä piiras näytä enää märältä - noin 25-30 min.
8. Minusta piiras on parhaimmillaan nautittuna kylmänä, joten jos maltat, anna piiraan jäähtyä, siirrä jääkaappiin ja nauti vasta sitten :)