Sivut

maanantai 21. maaliskuuta 2016

Valkosuklaa-sitruunamuffinit pääsiäiseksi


Kaikenmoista kivaa on listalla kokeiluun menossa tänä vuonna  - pääsiäisleivonnaisia siis. Nämä ihanat muffinit pääsivät ensimmäisenä testiin. Olivat hyviä. Nam.


Tällä ohjeella tulee 12 keskikokoista muffinia. Mehevien ja helppojen suklaarouhemuffinssien ohjetta noin puolikkaana käytin (alkuperäinen blogini ohje täällä ) ja kuorrutteena paras kakunkuorrute ikinä, mutta ilman mansikkaista makua.

Valkosuklaa-sitruunamuffinit kera kuorrutteen
1,75 dl gluteenitonta jauhoseosta
1 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
1,5 tl leivinjauhoa
ripaus suolaa
50 g voita
100g sitruunalimerahkaa (arla keittiö)
1 muna
60 g pieneksi hakattua valkosuklaata

kuorrute
100 g maustamatonta tuorejuustoa
50 g voita
200 g tomusokeria
75 g valkosuklaata
vihreää elintarvikeväriä

koristeluun 1 pss cloettan suklaarakeita

1. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.
2. Sulata voi.
3. Sekoita kuivat aineet keskenään.
4. Sekoita toisessa kulhossa sulatettu voi, muna ja sitruunalimerahka.
5. Yhdistä jauhot ja rahkaseos. Sekoita tasaiseksi. Älä vatkaa.
6. Lisää taikinaan lopuksi valkosuklaa.
7. Jaa taikina 12 muffinivuokaan ja paista uunissa noin 25 minuuttia.
8. Sillä välin kun muffinit jäähtyy, valmista kuorrute.
9.  Sulata valkosuklaa.
10.Vatkaa huoneenlämpöinen voi ja tomusokeri keskenään murumaiseksi seokseksi.
11. Lisää joukkoon tomusokeri ja vatkaa ilmavaksi.
12. Lisää valkosuklaa ja vatkaa tasaiseksi. LIsää vihreää väriä.
13. Siirrä kuorrute pursotinpussiin, jossa ruohotylla, ja pursota heinäkasat muffinien päälle. Koristele vielä suklaarakeilla.



perjantai 4. maaliskuuta 2016

Paras kakunkuorrute ikinä! ja valkosuklaaganache

Laktoositon jähmeämpi ganache.
Kakkutaikuri julkaisi ystävänpäivän alla ystävän suklaakakun ohjeen, joka oli kuorrutettu mansikka-valkosuklaakuorrutteella, ja kuorrutteen päälle oli valutettu valkosuklaaganache. Tein lapsille tilattuun kakkuun tuota kuorrutetta, ja rakastuin siihen. Se on parasta ikinä! En ole kokeillut, mutta kakkutaikuri toteaa kuorrutteen käyvän myös pursotukseen, joten aion varmasti käyttää tätä myös kuppikakkujen kuorruttamiseen jossakin vaiheessa.

Kakkutaikurin ohjeen löydät täältä!

Minä tein toisen tilauskakuistani laktoosittomana ja gluteenittomana, ja sihen käytin valkosuklaana riisimaitovalkosuklaata.

Mansikka-valkosuklaakuorrute

200 g maustamatonta tuorejuustoa
100 g voita
300 g mansikkatomusokeria
100 g tomusokeria
150 g valkosuklaata

1. Sekoita huoneenlämpöinen voi ja tuorejuusto murumaiseksi seokseksi.
2. Lisää tomusokerit, ja vaahdota ilmavaksi.
3. Sulata valkosuklaa, ja lisää se kuorrutteen joukkoon. Sekoita.
4. Kuorruta kakku, ja jos haluat laittaa päälle vielä esim. valkosuklaa ganachen viilennä kakku kunnolla.

Tässä valumistaan jatkuvasti jatkanut ganache
Mä tein kakkuihin valkosuklaaganachen eräällä netistä löytämälläni ohjeella, jossa valkosuklaan ja suklaan suhde oli kyllä aivan väärä, vaikka ko.ohjeen valkosuklaaganache oli käytetty juurikin kakun koristamiseen samalla tavoin kuin itse käytin. Ohjeessa oli suklaata 60 g ja kermaa 0,5 dl. Näin ei mun ganache ainakaan jähmettynyt ollenkaan vaan jatkoi vaan valumistaan, ja meinasi jo paniikki iskeä...  Laktoosittomaan kakkuun tein uuden ganachen, ja siihen tein ganachen näillä suhteilla.

Valkosuklaaganache

120 g valkosuklaata
50 g kuohukermaa

1. Kuumenna kerma, ei kuitenkaan kiehuvaksi asti.
2. Pieni suklaa, ja lisää se kuuman kerman joukkoon. Sekoita kunnes suklaa on sulanut.
3. Laita jääkaappiin, kunnes se on vähän jähmeämpää.
4. Kaada kakun päälle, ja ohjaa ganachea valumaan reunojen yli.

Kakun pitää olla kylmä tätä tehdessä.





keskiviikko 2. maaliskuuta 2016

Mansikka- ja suklaamousse täytekakkuun.

Multa tilattiin kakkuja noin 30 henkiselle ala-asteikäisistä lapsista koostuvalle bändille. Toiveena ei ollut muuta kuin että bändin lyhenne VJBB näkyy kakussa. Maku jäi mun valittavaksi, samoin kuin koristelu muuten.


Bändin esiintymisasuna on pirteän väriset t-paidat - useita eri värejä, ja siitä tämä kakun koristelu sai innoituksensa.

Tein kaksi kakkua. Toinen kolmen munan täytekakku oli laktoositon ja gluteeniton ja tehty 20 senttiseen vuokaan ja toinen oli 7 munan kakku, jonka tein 26 senttiseen vuokaan.

Kakkupohjat tein Tarun Taikakakut -blogista löytämälläni ohjeella, joka löytyy täältä.
Lyhykäisyydessään kakkupohjaohje toimii siten, että punnitaan munat, ja vatkataan ne sokerin kanssa vaahdoksi. Sokeria tulee 0,7 kertaa munien painon verran. Kun munat on vaahdotettu, lisätään sekaan saman verran jauhoja kuin mitä sokeriakin tuli. Joko vehnäjauhoja tai gluteenitonta jauhoseosta tai perunajauhoja. Minä käytin semperin fin mix -jauhoseosta.

Mousset tein seuraavasti. Mansikkamousse riitti molempien kakkujen yhteen väliin. Tämä määrä riittänee 22-24 senttisen vuoan kahteen täyteväliin.
Suklaamousset tein erikseen, koska tein toisen täytteen laktoosittomaan tummaan suklaaseen, ja toisen fazerin siniseen, mutta tässä yleisohje, joka riittänee samalla tavoin kuin mansikkamoussekin.

Mansikkamousse 
4 dl vispikermaa
laktoositon ja gluteeniton
400g (2prk) makea mansikka -rahkaa
4 dl soseutetua mansikkaa
1 dl tomusokeria
1 rkl vaniljasokeria
6 liivatetta
noin 0,5 dl vettä

1. Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen.
2. vatkaa kerma vaahdoksi.
3. Lisää kerman joukkoon rahkat, mansikkasose ja sokerit (kannattaa maistella - eikä sokeasti uskoa mun ohjetta :) )
4. kuumenna vesi, ja sulata liivatelehdet siihen.
5. Kaada ohuena nauhana täytteen joukkoon.


Suklaamousse
4 dl vispikermaa
n.350 g suklaata
400 g (2 prk) vaniljarahkaa
tomusokeria halutessa

1. Sulata noin 300 g suklaata. Pilko loppu suklaa muruiksi.
2. Vatkaa kerma vaahdoksi, ja lisää joukkoon rahka.
3. Lisää sulatettu suklaa ohuena nauhana kkoko ajan sekoittaen - sekoita tasaiseksi.
4. Lisää lopuksi suklaarouhe.