Sivut

keskiviikko 29. huhtikuuta 2015

Rocky Road vohvelimurskalla ja värikkäillä karkeilla


Vohvelimurska toimii monessa. Tähänkin Rocky Roadiin se tuo kivasti makua ja rakennetta.

Jos satut olemaan kaivopuistossa päin, niin kaivopuiston jäätelökioskilta, siitä Cafe Ursulan tyköä, voi käydä hakemassa vohvelimurskaa. Jäätelökioski löytyy facebookista ja instagramista.

Jos käytät gluteenitonta vohvelimurskaa, saat tästä gluteenittoman herkun.

Värikkäänä herkkuna tämä on omiaan myös vappuna.



Rocky Road vohvelilla

200 g maitosuklaata
130 g tummaa suklaata
1 dl vohvelimurskaa
1 dl pieniä vaahtokarkkeja
1 dl värikkäitä karkkirakeita
noin 0,5 dl suolapähkinöitä

Kaikkia lisukkeita myös vähän koristeluun.





1. Sulata suklaat - erikseen. Ja yhdistä ne.
2. Lisää suklaan joukkoon muut ainekset, paitsi vohvelimurska. Sekoita.





3. Lisää lopuksi myös vohvelimurska, sekoita varovasti, ettei vohvelimurska hajoa ihan täysin.
4. Kaada massa leivinpaperilla peitettyyn vuokaan. Levitä tasaiseksi.








5. Koristele levy lisukkeilla.
6. Anna jähmettyä jääkaapissa ja leikkaa paloiksi.


sunnuntai 26. huhtikuuta 2015

Mintun ja viskin makuiset riisimuromakeiset

kookosrasvaa, tomusokeria, kaakaojauhetta ja riisimuroja. Niillä syntyi yksi lapsuuden herkuistani. Meillä oli kausi isoveljeni kanssa, jolloin näitä herkkuja teimme hyvinkin tiheään tahtiin. Olen perusohjeen näihin riisimuromakeisiin kirjoittanut tänne blogiini jo aiemmin.Se löytyy täältä.

Perjantaina jääkaappia siivotessa huomasin, että kookosrasvani parasta ennen päiväys läheni uhkaavasti, joten jotain oli tehtävä. Päädyin tekeään näitä herkkuja, mutta tällä kertaa maustoin niitä.

Tein massan ensin perusohjeen mukaan, jonka sitten jaoin kahteen kippoon. Toiseen lisäsin noin 1,5 tl piparminttuaromia ja toiseen noin 1,5 rkl jack daniels viskiä. Ja sitten vain jaoin massan muffinivuokiin ja koristelin koristerakein. Viskiversiot olivat hieman hajoavaisempia, mutta pysyväit kuitenkin kasassa ihan ok :)




Mintun ja viskin makuiset riisimuromakeiset

10 dl riisimuroja
125 g kookosrasvaa
2,5 dl tomusokeria
2 tl vaniljasokeria
0,75 dl tummaa kaakaojauhetta
1,5 tl piparminttuaromia
1,5 - 2 rkl viskiä
koristerakeita

1. Sulata kookosrasva.
2. Siivilöi kaakao ja tomusokeri rasvan sekaan, lisää myös vaniljasokeri. Sekoita.
3. Mittaa kulhoon riisimurot ja kaada kookosrasvaseos päälle. Sekoita.
4.  Jaa massa kahteen osaan ja mausta toinen puolikas viskillä ja toinen piparminttuaromilla.
5. Jaa muffinivuokiin ja koristele. Kylmennä jääkaapissa.

tiistai 21. huhtikuuta 2015

Vaahtokarkkijuustokakkusandwich ja vaahtokarkkiriisimuromassa


Ystäväni, jäätelökioskiyrittäjä, haastoi minut kehittelemään reseptiä, jossa voisi käyttää rikki menneitä jäätelövohveleita. Ideoita tuli heti kolme, joista kahta kokeilin jo viime viikonloppuna. Tässä ohje ensimmäiseen, jossa jäätelövohvelit eivät ihan toimineet niinkuin olin halunnut. Tämä kakku oli kuitenkin ihan hyvää vohvelimurun kanssa, mutta toimii vallan loistavasti myös ilman.

Sandwich-idea toimi yllättävän hyvin. Vähän pala meinasi tosin leikatessa mennä  kasaan. Jäädytettynä kakkuna tämä voisi toimia paremmin, ja toisaalta voihan tämän tehdä ilman kanttakin. Pohjasta voi tehdä vaikka sitten pikkaisen paksumman.

Jos makean nälkä isosti yllättää, niin tätä kannattaa kokeilla. Nams!

Pohjina käytin ameriikoissa isona herkkuna toimivaa vaahtokarkkiriisimuromassaa, joka on siis erinomaista myös koristeiden tekemiseen. Riisimuromassan ohjeen löysin onnelin pikku keittiöstä täältä. Aineksia en muutellut yhtään, tein vain hieman eri lailla.



Vaahtokarkkiriisimuromassa

50 g voita
200 g vaahtokarkkeja
160 g riisimuroja

1. Sulata voi mikrossa.
2. Lisää vaahtokarkit ja sekoittele. Sulata seosta mikrossa muutamia sekunteja kerrallaan ja sekoita välissä, kunnes olet saanut seoksesta sulaa ja tasaista.
3. Lisää riisimurot ja sekoita.
4. Massan käsittely on helpompaa, kun se on hieman viilentynyttä, mutta onnistuu myös samantien, jos öljyää kädet.


Vaahtokarkkijuustokakkusandwich

Pohja
1 annos vaahtokarkkiriisimuromassaa

Täyte
Noin 250 g vaahtokarkkeja
Tilkka vettä
250 g mascarponejuustoa
2,5 dl vaahtoutuvaa kermaa
(jäätelötötterövohvelimuruja)

Koristeluun
valkosuklaata
punaista elintarvikeväriä
jäätelötötterövohvelimuruja
strösseleitä

1. Valmista riisimuromassa ohjeen mukaan.
2. Levitä pöydälle leivinpaperia, ja voitele se öljyllä kevyesti.
3. Nosta riisimuromassa paperin päälle ja ota vielä pala leivinpaperia ja aseta se massan päälle.
4. Kaulitse massasta ohut levy leivinpaperien välissä.
5. Leikkaa massata kakkuvuoanpohjan kokoiset ympyrät (2 kpl) ja siirrä jääkaappiin siksi aikaa kun teet täytteen.


6. Vatkaa kerma vaahdoksi ja lisää vaahdon joukkoon mascarpone.
7. Öljyä mikron kestävä kulho kevyesti ja laita vaahtokarkit ja vesitilkka sinne. Sulata mikrossa, lämmitä aina vähän aikaa kerrallaan ja sekoita välissä. Jatka kunnes saat sileän vaahtokarkkisulan.
8. Lisää vaahtokarkkisula kerma-juustoseokseen ja sekoita tasaiseksi.


9. Aseta irtoreunavuoan pohjalle pala leivinpaperia ja öljyä se kevyesti. Aseta toinen riisimurolevy pohjalle. 



10. Lisää pohjan päälle täyte. Jos käytät välissä vohvelimuruja, leivtä pohjan päälle puolet täytteestä, sitten kerros vohvelimuruja ja sitten loput täytteestä. Siirrä jääkaappiin jähmettymään vähintään 4 tunniksi.


11. Laita kakun päälle toinen riisimurolevy ja poista kakku vuoasta. Koristele vaaleanpunaiseksi värjätyllä valkosuklaalla ja strösseleillä ja vohvelimuruilla.






keskiviikko 15. huhtikuuta 2015

Mintunmakuiset mokkapalat (gluteeniton)

Tässä kuvassa ei pätkis-päästä pala.
Jostakin tuli idea, että teenpä perinteisiä mokkapaloja mintulla maustettuna. Aloin selailemaan eri blogeja, ja huomasin, että useat muutkin olivat kokeilleet samaa :) Mietin, että miten saan ja miten haluan laittaa mintunmaun näihin leivonnaisiin. Päädyin siihen, että kuorrutteeseen laitan piparminttuaromia, mutta en osannut päättää laitanko pohjaan jotakin minttuista makua tuomaan vai riittäisikö kuorrutteen minttu. Päädyin tekemään pohjan, jonka toisessa päädyssä olis pätkiksellä maustettua taikinaa ja toisessa ilman.


Käytin näihin omaa hyväksi havaitsemaani mokkapalaohjetta  gluteenittomana, mutta tein vaan puolikkaan satsin, kun käytin irtoreunasuorakaidevuokaa - 25 cm x 30 cm kokoisena.  Kuorrutetta tein täyden määrän eikä sitä tullut yhtään liikaa.

Minttuiset mokkapalat

Pohja uunista oton jälkeen. Huomaa kummassa
päässä on pätkikset.
2 munaa
3 dl sokeria
0,75 dl vettä
0,75dl maitoa
2-3 rkl kaakaojauhetta
3,5  - 4 dl gluteenittomia vaaleita jauhoja
1,5 tl leivinjauhetta
150 -175 g voisulaa
70 g pätkispaloja (laita tuplamäärä, jos pistät koko taikinaan :) )

Kuorrutus:
3,5 dl tomusokeria
2 rkl kaakaojauhetta
3 tl vaniljasokeria
4 rkl voisulaa
n. 4 rkl vahvaa kahvia
noin 1,5 tl piparminttuaromia (maistele lisätessä)
Pinnalle koristeita halutessa



1. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
2. Sulata voi, ja leikkaa pätkikset pieniksi paloiksi.
3. Sekoita jauhot ja leivinjauhe keskenään, samoin maito ja vesi keskenään.
4. Vatkaa munat ja sokeri hyväksi vaahdoksi.
5. Lisää vaahdon sekaan maito-vesi -seos ja kaakaojauhe.
6. Lisää joukkoon varovasti sekoittaen myös jauho-leivinjauhe.
7. Lopuksi voisula - sekoita  (Itse jopa varovasti vatkaimella vatkaan - pienimmällä teholla). Ota puolet taikinasta eri kulhoon ja sekoita siihen pätkispalat
8. Kaada taikina vuokaan (toiseen päähän pätkiksellinen, toiseen ilman) ja paista uunissa 200 asteessa noin 25 min.
9. Nuole vatkaimet ja taikinakulho.
10. Ota kypsä pohja uunista ja anna jäähtyä.
11. Valmista kuorrute sekoittamalla kaikki aineet keskenään. (En ole koskaan mitannut voita ja kahvia vaan lisännyt, niitä kunnes rakenne on tuntunut sopivalta. Monesti myös teen kuorrutetta 1,5 kertasen annoksen, koska tykkään, että kuorrutetta pitää olla ja paljon.)
12. Levitä kuorrute pohjan päälle ja koristele.

Koristeena sulatettua valkosuklaata ja strösseleitä.

Pätkis-pään pala.

perjantai 10. huhtikuuta 2015

Piñatakakku kanan muodossa

Tässä kanan nokka ei ole vielä kiinnittynyt, niin se tarvitsee tukea.

Tästä kakusta olisi ehdottomasti pitänyt ottaa vaihekuvia tehdessä, mutta sen verran oli kiirusta siinä tekovaiheessa, että en ehtinyt.

Kakku on tehty pupukakun kanssa samoista elementeistä, mutta hieman eri tavoin.

Ohje pohjaan ja täytteisiin täällä.

Miten kakku tehdään?

Ota muovikippo, ja vuoraa se tuorekelmulla. Leikkaa kakkupohjista kulhon pohjan kokoinen pala. Aseta astian pohjalle ja kostuta. Lisää päälle täytettä. Seuraavaksi taas astian sen hetkisen "pohjan" kokoinen pala kakkupohjaa, kostutus ja täyttö. Toista kunnes astia kulho on täynnä. Päällimmäiseksi tulee jäädä kakkupohja.

Laita jääkaappiin yön yli.

Kaiverra kakkuun kolo, ja täyta se pääsiäisrakeilla. Aseta kulhon päälle lautanen ja käännä kulho ympäri. Poista kelmut.

Kuorruta kakku sokerikreemillä. Käytin linkin alta löytyvää kinuskikissan ohjetta.

Koristeluun käytin keltaista sokerimassaa 250 g.

Kaulitse sokerimassa ohueksi ja ota pyöreällä pienehköllä muotilla paloja ja asettele kakkuun vieriviereen alhaalta ylöspäin. Ylemmät kerrokset menevät hieman limittäin, mutta alimman itselaitoin niin, että ympyröiden reunat koskettivat toisiaan.

Nokka on riisimuromassaa, joka on päällystetty sokerimassalla. Keltaisella, joka punaisen pastavärin avulla sai oranssin sävyn.

Silmiin tarvitsee hieman valkoista sokerimassaa.




keskiviikko 8. huhtikuuta 2015

Pupukakku (gluteeniton)


Muutamissa blogeissa täällä on näkynyt kuvia kakuista tai kuppikakuista, joissa pupu on pylly pystyssä kakun koristeena. Itse törmäsin tähän tämäntyyppiseen koristeluun pinterestissä pyöriessäni joitakin kuukausia sitten, ja jo silloin päätin kokeilla, josko osaisin sen tyyppisen kakkusen tehdä koristamaan omaakin pääsiäispöytää tänä vuonna.



Kakun pupukoriste on tehty riisimuro-vaahtokarkkimassasta, ja itse etsin aikalailla tietoa siitä löytyykö gluteenittomia riisimuroja, ja tämän artikkelin mukaan riisimurot käyvät keliaakikoille. Toki, jos teet koristeita kakkuun, joka on menossa keliaakikoille, kannattaa tarkistaa heiltä, että sopiiko vaiko eikö.










Tein samoista pohjista ja samasta täytteestä kaksi kakkua. Tämän pupukakun ja kanakakun, joka oli piñata-kakku. Noin 2/3 täytteestä ja pohjista meni tähän pupukakkuun ja loput kanakakkuun, (josta tulossa kuvia myöhemmin).














Täytteen lemon curdin voi tehd valmiiksi jo etukäteen. Samoin pupukoristeet voi tehdä ennalta.













Pääsiäisen Pupukakku (gluteeniton)

Pohjat:

Sitruunainen levykakkupohja
4 kananmunaa
1,5 dl sokeria
1 dl perunajauhoja
1 dl vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta
1,5 tl leivinjauhetta
2 tl raastettua sitruunankuorta
2 rkl sitruunanmehua

Kaakaoinen levykakkupohja
4 kananmunaa
1,5 dl sokeria
1 dl perunajauhoja
1 dl vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta
1,5 tl leivinjauhetta
2 rkl kaakaojauhetta

Täyte:
3,5 - 4 dl kermaa
1 prk lime-valkosuklaarahkaa
1 annos itsetehtyä lemoncurdia (kinuskissan ohjeella - korvasin hillosokerin tavallisella sokerilla)
3 liivatelehteä
noin 0,25 dl kuumaa vettä

Kostutukseen
Reilusti maitoa - itsekäytin noin 2 dl tähän pupukakkuun ja se oli vähän liian vähän. Varsinkin kaakaoinen kakkupohja jäi vielä vähän kuivahkoksi

Koristeluun
3 pkt semperin suklaatikkuja
Kermavaahtoa/voikreemiä
valkoista muotoilumassaa
valkoista sokerimassaa
punaista pastaväriä
Riisimuromassaa (ohje suklaapossulta täältä) - tein puolikkaan annoksen, joka oli liikaa tähän. Ehkä jopa neljännes riittää pupuun
3 pussia suklaisia pääsiäismunia (a' 175 g)

1. Tee ensin pohjat.
2. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen,
3, Sekoita kuivat aineet keskenään.
4. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi.
5. Siivilöi kuivat aineet vaahdon joukkoon ja sekoittele varovasti.
6. Sitruunaisessa pohjassa lisää lopuksi sitruunankuori ja -mehu.
7. Levitä leivinpaperilla peitetylle uunipellille ja paista noin 6-8 min.
8. Toimi toisen pohjan kanssa samoin.
9. Täytettä varten valmista lemon curd. Tämän voi tehdä jo etukäteen valmiiksi,
10. Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen.
11. Vatkaa kerma vaahdoksi, ja lisää vaahdon joukkoon rahka ja lemon curd. Halutessasi lisää sokeria.
12. Kuumenna vesi, ja sulata liivatelehdet siihen. Kaada ohuena nauhana, samalla sekoittaen, täytteen joukkoon.
Keskimmäinen kakkukerros,
ennen reunojen "täydentämistä"
13. Leikkaa pohjista kolme irtopohjavuoan kokoista ympyrää - itse tein siten, että pohja oli kaakaoinen ja pinta sitruunainen ja keskimmäinen kerros oli raidallinen. Näin tuli kiva leikkauspinta kakkuun. Täytin vielä reunoja pienillä pohjan paloilla.
14. Laita irtoreunavuoan pohjalle leivinpaperi ja pohjimmainen kerros. Kostuta pohja hyvin. laita täytettä ja ja sitten keskimmäinen kerros. Kostuta, täytä ja laita päällimmäinen kakkukerros. Kostuta. Anna olla ainakin yön yli kaapissa.
15. Siirrä kakku tarjoilulautaselle ja levitä kakun päälle kerros kermavaahtoa tai voikreemiä (itse yritin ensin voikreemillä, mutta kakku vaan hajoili, joten vaihdoin kermavaahtoon).
16. Aseta reunoille pystyyn suklaatikkuja. Laita pupu kakun päälle ja täytä kakun pinta suklaarakeilla.


Vaihekuvia olisi voinut olla enemmän kuin tuo yksi, mutta jäivät valitettavasti ottamatta. Ensi kerralla sitten.


Pupukakku loppumetreillään.








keskiviikko 1. huhtikuuta 2015

Suklaanougatjuustokakkuleivokset (gluteeniton)


Avomieheni rakastaa suklaanougatjäätelöä. Yhteisen vapaan viikonlopun kunniaksi päätin tehdä meille herkuksi suklaanougatjuustokakkua. Ja koska kyseessä oli ihanaa parisuhdeaikaa, tein juustokakuista leivokset ihanilla sydänvuoilla, joita olen käyttänyt muutamissa leivoksissa ennenkin. Oikein kivat vuoat minusta.


Ohjeen löysin Pienet herkkusuut -blogista täältä, jota hieman muokkasin. Jos haluat tehdä kokonaisen kakun, tee ohjeeni tuplana. Ja seuraavan kerran, kun tätä teen aion lisätä nougatpatukoiden määrää, ehkä 1,5 kertaiseksi


Suklaanougatjuustokakkuleivokset (gluteeniton)

Pohja
100 g suklaahippumurokeksejä
20 g voita

Täyte
1 dl kermaa
1 (50g) dubbel  nougat -suklaapatukka
1,25 dl vaahtoutuvaa vaniljakastiketta (flora vanilla)
200 g tuorejuustoa
50 g tummaa suklaata
2 liivatelehteä
0,25 dl vettä

1. Tee dubbel nougat -kerma. Pilko dubbel nougat patukat pieniksi paloiksi ja laita kippoon. Kuumenna kerma kieuvaksi ja kaada nougatin päälle. Sekoita, kunnes nougat on sulanut kermaan. Laita pakastimeen tai jääkaappiin kylmenemään. Kerman on käytettäessä oltava kunnolla jääkaappikylmää.


2. Murskaa keksit.
3. Sulata voi ja sekoita keksimurskan sekaan.
4. Painele keksiseos irtopohjavuoan tai irtoreunaleivosvuokien pohjalle. Laita jääkaappiin,


5. Laita liivatteet kylmään veteen likoamaan.
6. Vatkaa vaniljakastike ja dubbel nougat -kerma löysäksi vaahdoksi.
7. Pehmennä tuorejuusto haarukalla ja vatkaa vaahtojen sekaan.
8. Pilko suklaa pieniksi paloiksi ja lisää joukkoon.


9. Kuumenna 0,25 dl vettä kiehuvaksi ja sulata liivatelehdet siihen.
10. Kaada liivatevesi ohuena nauhana täytteen joukkoon koko ajan sekoittaen.


11. Laita täyte pohjien päälle ja anna jähmettyä jääkaapissa mielellään seuraavaan päivään asti.












12. Koristele haluamallasi tavalla.